Get Adobe Flash player

Hej!
Jag har frågor angående pumpning:
Min son är nu drygt 8 veckor och vi är lyckligt lottade med en väl fungerande amning från start. Så jag ammar gärna och vill fortsätta med det så länge det funkar bra. Men jag tänkte ändå pumpa ut en reserv som kan vara bra att ha i frysen om behovet skulle uppstå och så att även pappa kan ge honom om han skulle bli hungrig om mamma inte skulle finnas i närheten.

 • MIA: Ja visst! Bäst är då att mata med kopp - barnet ska ha tungan fri och lapa i sig mjölken. Läs om koppmatning på hemsidan. Eller om ni använder flaska - tänk på att inte bara stoppa nappen i munnen på barnet, utan låt sonen känna nappen mot läppen så han gapar och TAR nappen - så som han gör med bröstet! Mindre risk då att han blir "förvirrad" och glömmer hur man gör med bröstet.

När jag pumpar tar jag då inte den mjölk han egentligen ska ha vid det tillfället, räcker alltså mjölken till att både ge av och att mjölka/pumpa?

 • MIA: Om du pumpar tar du ut mer mjölk - och då producerar du också mer. Men visst - pumpar du strax innan han vill äta finns det mindre i brösten just då.

När är det då bäst att pumpa, efter eller innan jag gett honom eller kanske efter en timme?

 • MIA: Bäst är nog att pumpa efter amning - om han inte fått ut det mesta - men du kan ju samla ihop så att många pumpningar blir en "måltid". Om du "sympatiläcker" från ett bröst kan du ha en mjölkuppsamlare och ta vara på den mjölken.
  När du annars ska pumpa beror på hur han brukar vilja ha bröstet. Ny produktion startar i samma stund som du börjar tömma bröstet. Efter 2 timmar har större delen av den volym du producerar återbildats. Ammar han från båda brösten varje gång du ammar? Om inte, kan du amma från det ena och pumpa från det andra, eller pumpa från det han åt kortast stund. Brösten anpassar sig ......

Hur mycket ska man pumpa ut, så att man också vet att det feta kommer med?

 • MIA : Förbered brösten först, genom lätt beröring/massage - så att oxytocinflödet kommer igång. Pumpa så länge det kommer ett hyfsat flöde. Eller ta bara lite - det spelar inte så stor roll om du inte alltid får med den fetaste mjölken. Pumpar du alltid efter att han ätit får du ut fetare mjölk. Mjölken blir fetare successivt allt efter som bröstet töms - det är inte så att efter en viss volym blir det fett, eller efter X antal minuter blir det fett..
  Även förmjölken är utmärkt mat, den släcker törsten bra, och ger snabb energi, men passerar mag/tarmkanalen snabbare än den fetare mjölken - en del barn blir lite pruttiga, men de talar om då de blir hungriga, så då får du bara ge honom mat lite tätare kanske......... Spelar hur som helst inte särskilt stor roll om man ger något enstaka mål ibland.

Hur mycket bör en portion vara, brukar det inte variera?

 • MIA: JO! Precis som du ibland är fullt nöjd med ett äpple, ibland först efter en 3 rätters middag - så är det med ammade barn! Ibland vill de ha mycket, ibland bara en liten "törstsläckarslurk". De individuella variationerna är också stora. I en studie bland barn som alla hade normal viktutveckling, fann man att det barn som åt mest åt ca 1 500 ml/dygn och det som åt minst åt ca 500ml /dygn,(tror de barnen var 3 - 4 månader) En skillnad på en hel liter! Därför kan man inte säga att ett barn "ska" ha si eller så mycket bröstmjölk.
  Men mellan tummen och pekfingret kan man säga att vid 1 mån ålder äter de ca 600 ml/dygn och vid 3 mån ålder 800ml/dygn. Med STORA variationer, (dividera med antal ggr du brukar amma)
  Att frysa in i iskuber är bra för då kan man snabb värma/tina mer och allt efter som barnet växer (ock kanske även vilken tid på dygnet det är) kan du anpassa det du plockar ur frysen till barnets ålder/behov. Då du börjar med smakprov kan du blanda mjölken i moset - om det finns kvar. Läs mer om frysförvaring på hemsidan.

Om mjölken tinas i vatten, ska det då vara varmt vatten och vilken temperatur ska mjölken ha vid matning?

 • MIA: Mjölken ska värmas i vattenbad, men det ska helst inte överskrida ca 60 grader, då en del ämnen i mjölken då kan bli förstört. Vid matning ska mjölken förstås ha kroppstemperatur - (men det gör inget om den är lite kallare)....... sisådär 35-37 grader.

En liten fråga utöver pumpningen:
Jag ger oftast från ett bröst i taget, men bör man alltid prova även med det andra bröstet också, även om han tycks nöjd?

 • MIA: Du kan alltid pröva - är han nöjd så är han....

Är det så att om man ger från båda så blir det längre mellan amningstillfällena, såvida han nu vill ha från båda?

 • MIA: Man brukar rekommendera att man ger ett bröst först, så att barnet får avsluta det, och sedan har man ju ett till att erbjuda. Vill barnet ha så kan man amma från det också. Ofta räcker det med ena sidan - brösten anpassar sig till det. Men då barnen har tillväxtperioder är det ofta så att man behöver ge båda brösten och ibland måste man amma mycket oftare för att komma upp i den volym som barnet vill ha. Hur långt det blir mellan amningstillfällena beror på hur nöjd han blir (han kan ju inte heller äta hur stor volym som helst!) ...... och varje mamma och barn är en unik kombination. Barn suger olika effektivt och mammor är olika "lättmjölkade" o mjölken har lite olika fetthalt....... så det är omöjligt att säga "så här ska det vara". Det vanliga är dock att ammade barn äter med 2-3 timmars intervaller - ibland längre, ibland kortare....... (på sommaren då de är varmt vill de ofta ta små slurkar för att få i sig vätska o energi).

Vilket är det vanligaste att göra? Självklart gör man väl förstås det som funkar bäst men ändå, ibland funderar man!

 • MIA: Man ska ge ena bröstet till dess barnet inte längre är nöjt där - inte avsluta ett bröst efter X minuter för att det ska bli jämnt. Vill man gärna ha jämna bröst kan man visserligen göra det, för som sagt, mjölkproduktionen anpassar sig till efterfrågan och då blir båda brösten "tömda" så att den fetare mjölken kommer i båda portionerna. Lugnast för barnet är att man inte avbryter och tar bort - det stör ibland "taget" så att barnet inte tar på nytt och på så sätt suger mindre.......
  Så fortsätt som du gör - o erbjud nr 2 för att se om han vill ha.......
 • Hoppas du fått svar på dina funderingar. Skriv gärna igen om ngt är oklart.

  Mia, hjälpmamma/amningsrådgivare i Göteborg, barnmorska, IBCLC och mor till 4