Get Adobe Flash player

Hej!
Jag har en son som är 4 månader. Jag har ammat honom hela tiden och han har aldrig fått flaska. När han var 2 månader började han skrika när han skulle ta bröstet och gör det jämt när han äter på dagar och kvällar (inte på nätterna eller då han precis vaknat. Det känns jättejobbigt och nu ger jag snart upp. Finns det några knep man kan ta till? Jag försöker pumpa fram droppar innan amning, så att han känner att det är mjölk som kommer, men han verkar frustrerad ändå. Vad händer om jag börjar ge mjölkersättning i flaska, då kanske han inte vill suga alls längre? Om man har allergier i släkten - är det 6 månader eller 4 månader man ska amma?
Vi är jätteglada för svar och om det finns tips om hur man kan få bort det skrikiga beteendet vid bröstet. Varken jag eller Simon mår bra av det. Han skriker och suger ca 15 minuter, sedan suger han normalt i ca 5 minuter därefter skriker och suger han igen omvartannat.

H älsningar Sofia med son Simon

 • MIA: HEJ!
  Det kan finnas några spår att gå på när det gäller skrik vid amning.
  Antingen skriker han för att utdrivningsreflexen är för stark - då brukar barnet även hosta och frusta och verka irriterat, ibland släpper de bröstet och tar nytt tag och man ser hur mjölken sprutar. Om så är fallet kan du pröva att amma liggande eller att hålla handen med ett stelt finger, ungefär som en penna och trycka nedåt rakt över bröstet. Det pressar ihop några mjölkgångar och gör att flödet blir mindre kraftigt - tag bort handen efter några minuter, då flödet minskat av sig själv.
  Det kan även bero på att flödet inte är "tillräckligt" snabbt - inte konstigt - är vanligt vid stress, som nu då du ammar en kille som ofta skriker. Försök förbereda brösten hormonellt genom att beröra dem, stryk med handen i riktning mot bröstvårtan och rulla den mellan fingrarna. Det frisätter hormonet oxytocin, som driver fram mjölken. Lägg honom sedan till bröstet. Undvik allt får långa pauser mellan amningarna. Är han inte fullt lika hungrig brukar de acceptera en långsammare utdrivningsreflex.
 • Förstår jag din beskrivning rätt kan det vara så att han skriker i början för att det går lite för snabbt, sedan blir flödet i hans smak och han diar lugnt i 5 min. Därefter vill han ha starkare flöde, så det börjar avta - därför skriker han - byt då bröst till andra sidan för att se om han lugnar sig. Det är förstås svårt att säga utan att ha sett honom. 
 • Pröva även andra amningsställningar. Större barn (hm - han är ännu ganska liten egentligen) kan tycka bättre om att ammas mera upprätt - se om han kan liksom sitta upp och dia. Eller halvsitta....eller sitta gränsle över ditt lår, som då man rider på en häst......eller ligga ned jämte dig i sängen.......
 • WHO rekommenderar helamning i 6 mån och därefter amning i 2 år eller längre - som det passar mor och barn. När man ska införa annan föda är det allra viktigaste att man gör det I SKYDD AV AMNING! Byt inte ut mål för snabbt utan ge små smakskedar och amma mest, smyg ut amningen och in maten....Det är just i skydd av amning som är det allra viktigaste. 
 • Runt 5 mån (vilket kan variera mycket - barn är olika) är det vanligt att det blir "oroligt" runt amningen en period. Det är då barnen upptäcker omvärlden allt mer och det finns så mycket att titta på under tiden. Huvudet vrider sig hela tiden..... Det går över - försök bara hitta strategier som du tycker fungerar. Pressa honom aldrig till bröstet. Locka, låt honom vara nära dig och sov gärna jämte honom en stund på dagen - så att han lätt kan lockas att suga då han är nästan vaken....

  Lycka till!
  Hör gärna av dig igen!
  Hälsningar Mia, hjälpmamma/amningsrådgivare i Göteborg, barnmorska, IBCLC och mor till 4


Hej och tack för snabbt svar.
I vårt fall är det att det kommer för lite mjölk för det har aldrig droppat eller sprutat, så jag tror han får kämpa ganska länge för att få något och blir frustrerad. Jag försöker amma ofta, så att det ska bildas mer, men det verkar inte fungera så jättebra. Tycker du det är för tidigt att ge mjölkersättning efter amning, så han blir mätt och kan sova, som det är nu sover han väldigt oroligt också?

 • MIA: HEJ igen!
  Pröva att förbereda brösten innan du ammar genom att "kamma" med fingrarna i riktning mot bröstvårtan och rulla den mellan fingrarna - handmjölka gärna fram litet. Då tar det kortare tid för din son att få igång utdrivningsreflexen och amningen blir lugnare. Då han verkar otålig/skriker - byt sida - det brukar vara bra eftersom flödet är bättre där. Då han blir otålig på den sidan - byt tillbaka till första - då har flödet i regel blivit lite bättre på den sidan igen - för en stund...... Ju mer mätt han blir desto större tålamod har han med långsamt flöde......
 • Drick gärna Luzernte eller annat amningsthé - det är gammal folkmedicin och har lång tradition - ökar mjölkmängden! (finns dock inga vetenskapliga bevis - jo, man vet att Luzern ökar mjölkproduktionen hos kossor! - det är ekonomiskt fördelaktigt att veta vad som är bra för kor - så det har varit värt att studera......)
  Bygg en liter och drick en kopp i samband med varje amningstillfälle. 
 • VILA då du är trött - exempelvis på eftermiddagen, det ökar fetthalten i mjölken och ger bättre mättnadskänsla. 
 • Amma ofta - gärna med 2 timmars intervall - från amningsstart, till nästa amningsstart. 
 • Runt 4 mån ser man en tillväxtfas - mamma behöver amma oftare för att öka produktionen - "beställer" man mer och ammar mer - ja då bildas mer. Varje gång du ammar får du ett prolaktinpåslag - högre ju bättre barnet tömmer brösten - ju högre prolaktinnivåer under dygnet desto mer mjölk. Ammar du ofta blir det förstås högre halter under dygnet än om du ammar sällan.
 • Om du känner att du vill/behöver sova lite bättre en natt kan du väl ge ersättning - "en gång är ingen gång"...... men var medveten om att det inte gör att din mjölkmängd ökar - snarare tvärt om - i alla fall i längden! Är man mycket uttröttad kan några timmars extra sömn göra underverk - mamma orkar kämpa mer och mjölkproduktionen "tar sig" bättre.


  Lycka till!
  Hälsningar Mia, hjälpmamma/amningsrådgivare i Göteborg, barnmorska, IBCLC och mor till 4