Get Adobe Flash player

Hej
Jag har läst om rökning och amning på er hemsida, men hittade inget om snusning och amning, även om det kanske är ungefär samma sak? Skillnaden är väl att cigaretter ger en större dos nikotin medan snuset ger mer nikotin fast det tas upp långsammare av kroppen? Men hur länge tar det innan nikotinet är borta ur kroppen/mjölken efter man har snusat? Alltså från att man tagit ut snusen. Jag läste om halveringstider i en tidigare fråga om rökning, men jag förstod inte...
MVH
Linda

 • MIA: HEJ Linda!
  Vid rökning får du även i dig andra skadliga ämnen - i lungorna - och om du röker i barnets närhet får även barnets (extra känsliga) lungor en dos av dessa ämnen. Röker du ska du absolut inte röka inomhus och aldrig i barnets närhet.
  När det gäller nikotin är det snabbare upptag med snus och man får i regel i sig större doser nikotin vid snusning än vid rökning - det beror ju också på hur mycket man röker respektive snusar......
 • Snuset lägger du vid munslemhinnan och via slemhinnan tar du snabbt och effektivt upp ämnena i snuset - bl.a. nikotinet. Nikotin är ett mycket potent gift, som ger snabb tillvänjning. Det är därför det är så svårt att sluta röka - och ofta ännu svårare att sluta snusa. Att det inte finns så mycket information om amning och snus beror på att det förr inte alls var vanligt att kvinnor snusade och att det är mycket regionalt...... dvs. det är mest i Sverige man snusar.
 • Halveringstiden säger helt enkelt hur lång tid det tar för ett ämne att minska till hälften. För nikotin (antingen det är i snus eller röktobak) tar det ca 97
  (+ -20min) minuter att minska till hälften....... För att bli helt FRI från ett ämne får man räkna med ca 5 halveringstider......Så snusar du så tar det 5x97 (+ -20min) minuter = ca 8-9 timmar att bli helt fri från nikotin. (Röker man mer än 4 cigaretter om dagen har man alltid nikotin i kroppen).
 • Med snus får du en högre dos än med en cigarett. Du får samma nikotinhalt i blodet som i mjölken. Då du är gravid går alltså halten nikotin över till barnets blodcirkulation. Då du ammar så kommer mjölken, med nikotin i, ned i barnets mag/tarmkanal och därefter ut i barnets blodomlopp, vilket innebär mindre exponering än då du var gravid...
 • DOCK barnets förmåga att bryta ned gifter än inte utvecklad på samma sätt som för en vuxen. Barnet får i sig mindre doser via bröstmjölken, men är å andra sidan inte mogen att klara lika höga doser som en vuxen, så att säga. Barn som fått nikotin i sig blir tillvänjda precis som vuxna blir det och kan visa abstinenssymtom. 
 • Bäst så klart att inte alls röka eller snusa...... (men det är ju det som är det svåra!) och om man ändå gör det är det bättre att röka/snusa få ggr per dag!
  Bäst om du först ammar - sedan snusar och så får det gå så lååång tid du bara kan - efter runt 8-9 timmar borde då mjölken den gången vara helt fri. (men helammar du så får barnet i sig nikotin i sjunkande mängd under de amningar som sker under tiden)
  Man är dock överens om att bröstmjölkens goda egenskaper överväger nikotinets dåliga, så att det är bättre att amma och snusa/röka än att lägga ned amningen för att kunna snusa/röka.......
 • Så här svarar en tandläkare på frågan om snus eller rökning är "bäst": Lungcancer och KOL (kronisk obstruktiv lungsjukdom) är ju typiska rökarsjukdomar som inte drabbar snusare, men med den mycket höga nikotindos som snuset ger (betydligt högre än rökning) finns det anledning att misstänka att snuset skulle kunna ge upphov till bl.a. hjärt-kärlsjukdom och typ2-diabetes. Här finns det ännu inte så många forskarrapporter, men det kommer kanske fler med tiden. Dessa sjukdomar påverkas ju även av andra livsstilsfaktorer, så det kan därmed bli svårt att skilja ut just snusets effekter i sammanhanget.

Så - som du säkert redan vet - bäst att inte alls röka eller snusa - inte lätt - men att försöka trappa ned och göra det så lite som möjligt är en bra början.
Be gärna om stöd via ditt BVC eller MVC!

 

Hälsningar Mia, hjälpmamma/amningsrådgivare i Göteborg, barnmorska, IBCLC och mor till 4