Get Adobe Flash player

Hej!
Jag har en 7-veckors gammal flicka, som börjar sova allt längre på nätterna. Häromnatten vaknade JAG först (halvsex på morgonen) och insåg att det hade gått 8 timmar sedan hon åt sist. Bör man väcka barnet och mata det, eller glädja sig åt sin sömn och sova vidare? Amningen har annars fungerat bra, och hon har gått upp bra i vikt, så jag är egentligen inte orolig för att hon kommer att tappa i vikt... men hon är ju så liten ännu - klarar hon sig hela natten?
Tacksam för svar!

  • MIA: HEJ!
    En 7 veckors flicka som går upp i vikt, kissar 5-6 våta blöjor per dag och mår bra skulle jag inte väcka! 
  • Skulle du märka att hon faktiskt inte längre ökar så bra i vikt - ja då kanske du ska tänka om.
  • Skulle du märka att din mjölkproduktion verkar minska så tänk om - det bästa sättet att öka den är ju att amma oftare och nattetid har man högre nivåer av prolaktin, vilket gynnar produktionen särskilt bra. Det troliga är att hon faktiskt reglerar detta själv - du kan inte räkna med att hon från och med nu alltid sover så här länge. Många barn har märkbara ökningsperioder då det vill suga oftare. Som det är just nu - NJUT av att sova - amma om brösten spänner för mycket eller om barnet signalerar.
  • Barn är så olika - en del "tankar upp" sig dagtid - andra nattetid, andra fördelar det jämnt över dygnet. Nu är hon ganska stor, du har kläm på detta med amning och du har lärt dig tolka ditt barn ganska bra. Följ henne!

    Lycka till
    Hälsningar Mia, hjälpmamma/amningsrådgivare i Göteborg, barnmorska, IBCLC och mor till 4