Get Adobe Flash player


Hej!
Jag har en dotter på 6 veckor. I början fungerade amningen jättebra. Jessica började suga på mitt bröst innan hon var 1 timme gammal. 2 dagar efter hon föddes så hade den mogna mjölken kommit igång. Men ungefär vid 3 veckors ålder så började hon att dra in luft vid amningen. Vet inte varför.

  • MIA: Kan det bero på att mjölken kommer snabbt?
    I så fall kan du pröva att hålla henne mera upprätt då du ammar - mer sittande än liggande.. Du kan också hålla ett stelt finger över bröstet - som om du lade en penna över bröstet och hålla ett jämnt tryck en stund, då utdrivningsreflexen är som starkast - det ger ett lite svagare flöde och kan göra att hon inte dar in så mycket luft.

Det ser ut som om hon har ett bra tag men ändå så drar hon in luft. Det resulterar att hon får ont i magen, börjar gråta och får lite panik. Hon sparkar och viftar med armarna pga. att det gör ont och är obehagligt. Jag får då se till att luften försvinner genom att gå med henne, ge henne magmassage och röra på henne åt sidorna så att luften inte stannar kvar. Hon har även börjat få Minifom sedan 4 dagar tillbaka. Det kanske hjälper lite men amningen fungerar ju fortfarande inte. Det gör att den stund som tidigare var så mysig numera mest blir jobbig, för oss båda två. Hon får dock i sig tillräckligt, hon ökar i vikt som hon ska.

  • MIA: Att hon ökar i vikt låter bra, då fungerar ju det mesta..... utom detta med luften. Att ligga ned kan även det ge ett litet tryck mot sidan av bröstet som också kan göra att hon får i sig mindre luft. Ofta är man mer avslappnad liggande och även det kan bidra. Pröva även detta - för att se vad som kan vara bästa lösningen för ER. Att amma från samma bröst flera gånger i rad kan också göra att flödet inte är lika kraftigt varje gång man ammar... Särskilt då det gått kort tid mellan amningarna.

Jag har testat att hålla henne i lite olika ställningar, pumpat ut lite ur brösten innan amningen så att det inte ska komma lika häftigt men inget verkar hjälpa. Ett par nätter gick det bättre då jag ammade liggande i sängen men nu verkar inte heller det fungera. Jag blev rekommenderad att använda amningsnapp men den är hon inte vidare förtjust i och om det finns andra sätt är jag glad. Amningsnappen tar bort närkontakten men det läcker dessutom en hel del när jag använder amningsnappen. Jag har bara testat den ett par gånger och fortfarande sväljer hon en del luft även om det verkar fungera lite bättre. Men jag har lärt mig att inte dra några slutsatser bara för att det fungerar ett par gånger...!

  • MIA: Amningsnapp tror jag snarare kan öka luftsugandet ......På vilket sätt drar hon in luft? Verkar hon få maten häftigt eller finns det en möjlighet att hon inte har ett riktigt bra tag? Tänk på hur du själv gör då du dricker. Du höjer hakan en liten aning - så ska hon också göra för att dricka effektivt. (pröva själv att dricka med din haka mot ditt bröst =SVÅRT ) Hon ska ta bröstet rakt framifrån - alltså inte behöver vrida på huvudet för att kunna suga. Efter amning ska bröstvårtan vara utsugen och rund i formen som ett geléhallon, samt inte peka åt något "ovanligt" håll. Gör den det har du hållit henne för långt åt det håll som bröstvårtan pekar.

Har ni några tips om hur hon kan tänkas sluta dra in luft så blir jag jätteglad! Är det något som kanske försvinner bort när hon blir större?
Tack på förhand! Trevlig helg!
Lena & Jessica

  • MIA: Det mesta brukar gå över med tiden, men det kanske är en klen tröst ...... Är det möjligen så att hon blir gasig av annat tror du? En del barn är känsliga för om mamma dricker kaffe, andra om mamma äter komjölksprodukter...... eller HÖR du att hon sväljer luft???

Skriv gärna svar, i bästa fall kan vi tillsammans komma fram till vad som kan vara bästa lösningen för er.
Lycka till

Hälsningar Mia, hjälpmamma/amningsrådgivare i Göteborg, barnmorska, IBCLC och mor till 4