Get Adobe Flash player

Hej!
Jag har lite funderingar kring hur det fungerar med tandemamning och har letat i amningsböcker utan att hitta något. Finns det något tips angående litteratur? Väntar mitt tredje barn när som helst och ammar fortfarande min 18 månader gamla son, Lukas.
Det jag funderar på är hur mjölken förändras, jag antar att kroppen på alla sätt prioriterar den nyföddes behov och att det blir kolostrum i samband med förlossningen. Ändras smaken? Lukas har den senaste månaden visat större intresse för bröstet och det kan ju bero på att den blivit "godare", men det kan även vara en slump.

Jag har tidigare haft stora problem med mycket läckage under de första 6 månadernas amning, kommer detta att uppstå nu också?
Bebisen bör naturligtvis få sin mat först och det större barnet bara snutta av sociala skäl, men en tanke kan väl vara att det större barnet äter ena bröstet och det mindre får det feta ur det bröstet samt allt ur det andra och att man vid en annan amning byter bröst. Jag hade för mycket mjölk till Lukas och han hade svårt att få ut det feta så jag ammade och pumpade
samtidigt.

Hur kan man hitta lämpliga amningsställningar med olika stora barn? Det större barnet är ju vant att växla bröst efter humör och kan välja ganska bökiga amningsställningar. Vet inte riktigt hur det ska gå med en liten vid bröstet samtidigt.
Hur mycket extra mat behövs om man ammar bägge barnen? Lukas
 ammas nu 2-3 gånger per dag, ibland helt kort, ibland längre stund.

Vore mycket tacksam för svar och hoppas att mina frågor inte är alltför konstiga. Jag har förstått att det inte är så vanligt med tandemamning så det finns inte så många att fråga.....

Vänliga hälsningar
Stina

 • LEILA: Hej Stina
  Vill börja med att gratulera till en hittils lyckad amning och till barnet på väg. I dina frågor så har du väldigt mycket av svaren själv men jag ska ändå försöka att svara på dem, för att se om det blir samma ;-)
 • Precis som du beskriver så anpassar sig mjölken efter det lilla barnets behov. Det bildas colostrum som han/hon behöver och näringssammansättningen i övrigt är anpassad efter det nyfödda barnet. Smaken blir också lite annorlnda. En del stora barn vill inte alls ha bröstet mera fast mamman bestämt sig för att tandemamma medan en del barn bara konstaterar att det smakar annorlunda...
 • Om du kommer att få problem med läckage är naturligtvis svårt att svara på. Jag har en tanke om att det kan ha berott på att du pumpade samtidigt som du ammade men det behöver inte vara så. En del mammors bröst "sympatiläcker" mer än andras, vi är olika. Efter ett tag så brukar dock produktionen ha anpassat sig till barnets behov så pass att man slipper läckage. Detta gäller även då man ammar två barn, oavsett om de är lika gamla eller om det är skillnad i ålder.
 • När det gäller amningsställningar så tror jag att du får prova dig fram. Det viktiga, men det vet du säkert, är ju att barnet har rätt tag om bröstvårtan inte så mycket hur det ligger. Min gissning är också att det stora barnet kommer att anpassa sig efter att det finns en bebis i din famn. 
 • Storasyskon, hur små de än har varit har ju en tendens att bli "väldigt stora" så fort det kommer en ny liten i familjen, åtminstone blir de det i de vuxnas ögon. Jag tror nog att du kan prata med Lukas och komma fram till en lösning om hur han kan sitta/ligga utan att det blir några problem.
 • Du frågar hur mycket extra mat som behövs, är det då ditt eget näringsintag du menar? Jag har aldrig tänkt på att man skulle behöva äta mera mat då man ammar flera men det är naturligtvis individuellt och beror på din ämnesomsättning och på vilka grundförutsättningar man har. Vätska däremot är viktigt! Men kroppen har ju en tendens att alldeles av sig själv reglera det där och antyda när den är hungrig respektive törstig så jag tror att det löser sig automatiskt.
 • Det finns inte så mycket bra litteratur om amning och än mindre om tandemamning...tyvärr...kolla på vår hemsida om du hittar några tips men jag tror att det är skralt om böcker som är så specifika...

  Lycka till med amningen framöver!
  /Leila, hjälpmamma/amningsrådgivare i Kalmar