Get Adobe Flash player

Tidigare frågor - Vit propp/prick (white spots)

 

 

Igår var mitt vänstra bröst väldigt ömt och knöligt. För ett tag så trodde jag att det var mjölkstockning och gjorde inget annat på hela kvällen än värmde det på olika sätt!

Upptäckte senare att det var en liten vit blåsa på bröstvårtan. Blev lite nyfiken och pillade lite på den. Såg då att den förmodligen innehöll mjölk och nöp till........vilket resulterade i att blåsan sprack! Ut kom massor med mjölk och på bara några sekunder försvann det onda och alla knölar.......
Vad var det och varför blir det så?

  • MIA: Hej!
    Jag kan inte säkert säga, men det kan kanske ha varit en liten "kesoliknande" propp. Det är ett ämne som heter kasein, som finns i mjölken och som liksom kan ysta sig vid högt tryck - början till mjölkstockning. Om man ammar kan de försvinna av sig själv. Ibland sitter proppen kvar, så man får försöka pilla bort den - som du gjorde och då flödar mjölken igen från den mjölkgång där proppen suttit.
    Ett tips kan också vara att ändra amningsställning. Jag vet en mamma som har fått dessa vita proppar med alla sina tre barn när de har börjat äta annan mat. Hennes prickar satt alltid på övre delen av bröstvårtan så hon la sig åt ena hållet i sängen och la barnet åt andra hållet när barnet ammade och då har det genast blivit mycket bättre. När det var mycket vita proppar gjorde hon så flera gånger varje dag men sedan när det hade lugnat ned sig gick hon över till en gång om dagen för att säkra genom-strömningen i alla mjölkgångarna.


    Hälsningar Mia, hjälpmamma/amningsrådgivare i Göteborg, barnmorska, IBCLC och mor till 4