Get Adobe Flash player

Hej!

 

Vi har en dotter på 3 veckor. Hon var lite otröstlig för första gången för en vecka sedan. Då vi sa det på BVC fick vi rådet att prova napp vilket vi gjorde för några dagar sedan. BVC-sköterskan menade att eftersom vår dotter ammade stora delar av dagen så blev situationen kanske bara värre av att amma så mycket så därför föreslog hon napp. Min intuition gjorde mig lite tveksam. Hade jag inte gett henne napp så hade hon ammat istället men nu blev hon tillräckligt tröstad av nappen och var nöjd utan att amma.

 

Hur som helst, jag läste på nätet att napp kan innebära att amningstiden förkortas. Stämmer det? Jag hittar inget om tröstnapp på er internetsida vilket förvånar mig. Är det därför att ni inte anser att amningen påverkar av tröstnapp?

 

Hälsningar Anna

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hej Anna!

Det är precis så som du sager att man sett i olika studier att användande av tröstnapp kan påverka amningen på olika sätt. Dock är det oftast inga dramatiska saker och eftersom många svenska föräldrar tycker att napp är viktigt så brukar vi inte ge några direkta rekommendationer om det inte är så att det finns problem med amningen som kan kopplas till nappsugandet.

Det man sett med napp är att den kan påverka bebisens sugteknik och ge ett sämre tag som både sliter mer på brösten och som även ger mindre mjölk till bebisen. Har man svårt att få till tekniken och det gör ont att amma brukar vi därför rekommendera att ta bort nappen om man använder en sådan. Nappen kan dessutom göra att amningstillfällena glesas ut och nappsugandet kan ge en falsk mättnadskänsla till bebisen. Om bebisen har problem med viktuppgången kan det också vara en anledning till att ta bort nappen.

Slutligen kan nappsugandet göra att bebisen väljer bort amningen tidigare än den annars skulle ha gjort. Har man som plan att amma länge kan det också vara en anledning till att undvika napp. Men det brukar också kunna vara så att mammor som inte tycker så mycket om att amma gärna vill kunna ge napp för att inte behöva amma oftare än nödvändigt och det kan vara svårt att veta vad som är hönan och ägget här. På dig låter det ju som att du gärna vill amma länge och då är det säkert bra att fundera över om ni verkligen behöver nappen eller inte.

De råd jag brukar ge när man får en otröstlig bebis är att försöka amma och om det inte går, bära en stund och sedan försöka amma igen osv. Oftast tar bebisen tag efter några försök och somnar sedan vid bröstet. Min erfarenhet är att bebisen i sådana lägen oftast är jättetrött, till och med för trött för att amma och att den behöver lugna ned sig innan den orkar ta tag.

I början är det ofta lite svårt, men med tiden brukar man som mamma lära sig att se signalerna tidigt så att man kan börja amma innan bebisen hinner börja skrika otröstligt. Bära i sjal/sele är också ett alternativ när bebisen har svårt att komma till ro och inte vill amma och det kan ju även pappa göra så att man kan turas om lite. En fördel med att amma så ofta man kan och inte ta till napp är ju att amningen oftast funkar optimalt då. Mjölkproduktionen stimuleras precis lagom och bebisen får den mängd den vill ha och behöver. Blodsockernivån hålls jämn och hög när man ammar ofta och dessutom minskar risken för mjölkstockningar mm.

Hoppas att du har fått svar på ungefär det du undrade över och skriva gärna igen om du vill fråga mer.

Hälsningar

Susanne

Hjälpmamma i Stockholm