Get Adobe Flash player

Fri amning

Amning är inte bara mat — utan SÅ MYCKET mer

Amma oftare = mer mjölk
Du kommer att lyckas bäst med amningen om du ger barnet möjlighet att låta sitt behov av mjölk = efterfrågan, styra hur mycket mjölk du producerar = tillgången. Dessutom vill barn suga för att det har behov av att suga, vill ha tröst, har behov av närhet m.m. Som nybliven mamma ammar du ofta eftersom ditt lilla barn vill suga ofta och vara nära dig. Du kommer inte att sitta så resten av livet, men kanske under de första veckorna eftersom de är mer intensiva. Allteftersom glesas oftast amningstillfällena ut.

Alla är olika
Barnet bör få amma så ofta det vill och så länge det vill utan begränsningar, varken när det gäller amningsstunder eller antal gånger ni ammar. Antalet gånger och tid vid varje amning varierar kraftigt från barn till barn. Det kan ta upp till ca två månader innan ni hittat er egen rytm med amning, sömn och behov av närhet.

Fetthalten i bröstmjölken varierar
Bröstmjölkens innehåll är ganska konstant förutom fetthalten. Mjölkens fetthalt varierar från kvinna till kvinna och även under dygnet hos samma kvinna och kan även variera hos samma kvinna mellan höger och vänster bröst. Därför är det bäst att låta barnet suga färdigt på ett bröst först, utan att avbryta, om det behövs kompletterar du sen med det andra. Fetthalten varierar under amningstillfället, i början är bröstmjölken söt och törstsläckande, men efterhand som trycket i mjölkgångarna sjunker så stiger fetthalten i mjölen och mjölken blir mer mättande.

Extra vatten till barnet onödigt
Eftersom bröstmjölken som kommer i början av varje amningstillfälle är törstsläckande är det onödigt att ge barnet extra vätska/vatten.