Get Adobe Flash player

Svenska rekommendationer

Livsmedelsverket råder nyblivna mammor att, om möjligt, ge enbart bröstmjölk fram till sex månaders ålder

Bröstmjölk innehåller all näring ett barn behöver för att växa och utvecklas under det första halvåret. Därför är det bra att de mammor som kan ammar sitt barn fullt de första sex månaderna. Det är huvudbudskapet i Livsmedelverkets nya råd om bra mat för spädbarn. Råden grundas på en genomgång av aktuell forskning.
– Förutom D-vitamin ger bröstmjölk all näring barnet behöver under hela första halvåret. Därför behöver föräldrarna inte oroa sig för om barnet är långsamt med att börja äta mat, säger Åsa Brugård Konde på Livsmedelsverket.

Bröstmjölken innehåller ämnen som minskar risken för infektioner som öroninflammation och magsjuka. Forskningen visar också att barn som ammats har lägre risk för att bli överviktiga, få högt blodtryck och typ 2-diabetes som vuxna.

Om man av olika anledningar inte ammar finns modersmjölksersättning som ger barnet den energi och näring som behövs.

– Det är viktigt att inte skuldbelägga mammor som inte kan eller vill amma och att föräldrar som använder modersmjölksersättning får stöd och råd av barnhälsovården.

Vid cirka sex månaders ålder är det dags att börja vänja barnet att äta vanlig mat. Här är det bra att fortsätta amma eller ge modersmjölks-ersättning, gärna under hela första levnadsåret, samtidigt som mat introduceras gradvis.

Pyttesmå smakportioner

En del barn blir tidigt intresserade av mat. Tidigast från fyra månaders ålder kan du låta barnet få smaka små prov av vanlig mat, så länge det är så små mängder att de inte konkurrerar med amningen. Även om du ger små smakprov är det alltså viktigt att fortsätta amma fullt eller ge ersättning som vanligt ända tills barnet är sex månader.

Små smakprov kan ge barnet möjlighet att långsamt pröva på nya smaker och konsistenser. Du kan till exempel ta lite av din egen mat, motsvarande ungefär ett kryddmått, med en sked eller på fingret och låta barnet få lite på tungan. Det är alltså inte fråga om att plocka fram haklapp och tallrik, utan låt smakproven vara just smakprover, inte början till måltider. Det är ingen fara om maten innehåller lite salt, eftersom det handlar om så små mängder. Däremot måste maten förstås ha mjuk konsistens så att barnet inte sätter i halsen.

Om barnet inte verkar intresserat behöver du inte ge några smakprover. Bröstmjölken eller modersmjölksersättningen ger all näring barnet behöver under hela första halvåret, utom D-vitamin. Det går därför lika bra att vänta tills barnet är sex månader.

– De här råden är skrivna för att passa för de flesta. Alla råd fungerar inte för alla, utan kan behöva anpassas efter familjens situation, säger Åsa Brugård Konde, nutrionist på Livsmedelsverket.

Källa:
http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/barn-och-ungdomar/spadbarn/