Get Adobe Flash player

Graviditet och amning

Det går att fortsätta amma fast man är gravid så länge man själv och barnet trivs med det.

  • Bröstmjölkens sammansättning förändras under graviditeten och mot slutet av graviditeten bildas råmjölk
  • En del barn reagerar på att mjölken smakar annorlunda
  • En del mammor får aversion mot amning när de blivit gravida och en del får mer ont i bröst eller bröstvårtor
  • När det nya barnet är fött kan man fortsätta att amma båda - tandemamma - men man behöver då se till att babyn får amma i första hand

 

Från en studie i USA där drygt 50 mammor, som ammade när de blev gravida på nytt deltog, rapporterades att hälften av mammorna inte märkt någon förändring i mjölkproduktionen under graviditeten och 41 % hade noterat en minskad mjölkproduktion och övriga 10 % en ökad produktion.
En dryg tredjedel av mammorna hade upplevt ömhet i bröstvårtorna och lika många trötthet under graviditeten. Endast 5 % hade känt sammandragningar under graviditeten. 43 % ammade igenom hela graviditeten och 57 % avslutade amningen under graviditeten. 
Av de mammor som ammade under hela graviditeten uppgav 2/3 att anledningen var antingen barnets känslomässiga behov eller en "barnstyrd" avvänjning. Hälften av de som slutade att amma under graviditeten angav ont i bröst/bröstvårta, trötthet eller graviditeten som orsak och hälften var "barnstyrda" avvänjningar.

Mjölkens sammansättning förändras under graviditeten och mot slutet av graviditeten bildas kolostrum. En del barn reagerar på att mjölken då smakar annorlunda. I övrigt har jag inte hittat någon studie som analyserat bröstmjölkens förändring under en graviditet.

Text: Elisabeth Kylberg, nutritionist, IBCLC och Dr med.vet, 2009

 


Källor:

  • WHO: Report on the WHO Collaborative study on Breastfeeding: The Quantity and Quality of Breast Milk, 1985
  • Lauber E, Reinhardt M: Studíes on the quality of breastmilk during 23 months of lactation in a rural community of the Ivory Coast. Am J Clin Nutr. 32:1159-1173, 1979
  • Gebre. Medhin M, et al: Breast milk composition in Ethiopian and Swedish mothers. I. Vitamine A and carotene. Am J Clin Nutr. 29:441-451, 1976
  • Lönnerdal B, Forsum E, Hambraeus L: A longitudinal study of the protein, nitrogen, and lactose contents of human milk from Swedish well-nourished mothers. Am J Clin Nutr. 29:1127-1133, 1976
  • Underwood B, Hepner R, Abdullah H: Protein, lipid and fatty acids ofhuman milk from Pakistani women during prolonged periods of lactation.Am J Clin Nutr. 23:401-407, 1970
  • Lucas A et al: How much energy does the breast fed infant, consume and expend? Br Med J Clin Res. 295(6590):75-7, 1987
  • Yoneyama K, Goto I, Nagata H: "Changes in the concentration of nutrient components of human milk during lactation" (Japanese). Nippon Koshu Eisei Zasshi- Japanese Journal of Public Health. 42(7):472-81, 1995
  • Brewster DP: You can breastfeed your baby…even in special situations. Emmaus, PA:Rodale Press, 1979
  • Moscone SR, Moore MJ. Breastfeeding during pregnancy. J Hum Lact. 9(2), 1983